Harm Jan van Dijk

Studiecoach en Initiatiefnemer van Bonaire Break

Voordat ik naar Bonaire vertrok heb ik 20 jaar als docent aan de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening van de Hogeschool Arnhem Nijmegen gewerkt. Ik geloof in onderwijs waar ruimte is voor groei en talentontwikkeling, vanuit onderling contact en communicatie, gelijkwaardigheid en vooral plezier. Helaas lijken deze waarden in het huidige (grootschalige) onderwijs steeds minder ruimte te krijgen. Als studieloopbaanbegeleider ervaar ik steeds weer dat studenten vastlopen omdat ze niet goed hebben nagedacht over hun studiekeuze. Voor mij reden om Bonaire Break op te richten.

Ervaring

Het belang van een tussenjaar kan ik uitstekend aan de Breakers uitleggen. Ik heb er zelf namelijk veel profijt van gehad. Ook ik wist totaal niet wat ik moest gaan studeren. Na een aantal afgebroken studies vertrok ik voor een half jaar naar een kibboets in Israël. Terug in Nederland had ik een doel voor ogen. Ik ging weer studeren en had vier jaar later jaar een diploma op zak. Een jaar na mijn afstuderen vroeg de HAN mij om als docent te komen werken. Naast mijn werk als HBO docent ben ik jaren als freelance fotograaf voor o.a. de ANWB de wereld over gereisd . Mocht je nog op reis willen na je Bonaire Break, dan kan ik je veel reistips geven.

Supporten van talent

Namens de HAN ben ik manager geweest van een aantal Europese projecten op het gebied van talent en creativiteitsontwikkeling. Doel van deze projecten: het begeleiden van talent naar passend werk. Tijdens mijn masterstudie kunsteducatie aan de Artez hield ik mij onder andere bezig met het coachen en begeleiden van de finalisten van de Kunstbende (een wedstrijd voor jong creatief talent). De ervaring en kennis van deze activiteiten zet ik in tijdens de Bonaire Break.

Bonaire Break

Door een reis te maken stap je uit je comfortzone; dat is heel spannend. Maar al snel merk je dat het je heel veel nieuwe ervaringen oplevert. Juist tijdens zo’n reis en door al deze nieuwe ervaringen sta je open voor nieuwe ideeën en dit is het ideale moment om ook tot nieuwe inzichten over jezelf te komen. Je kunt thuis op de bank gaan zitten wachten op je juiste studiekeuze. Je kunt ook samen met een groep jongeren de mooiste tijd van je leven hebben. En door middel van onze Motivatiekompas methodiek ook nog met een passende studiekeuze naar huis gaan. Ik zou het wel weten!

Marit Kloosterziel

(Studie) loopbaan coach

Ik ben gediplomeerd (loopbaan) coach en begeleid studenten en jongeren in het begin van hun loopbaan met alle mogelijke hobbels die zij tegenkomen in hun werk of studie. Zelf heb ik meerdere studies gedaan om erachter te komen wat ik nu daadwerkelijk wilde. Ik kan me vooral nog de onzekerheid en frustratie herinneren toen het tot me doordrong dat ik niet de juiste studiekeuze had gemaakt.

Ervaring

Ik heb veel ervaring als bemiddelaar tussen werkgevers en werknemers en weet wat er van je wordt verwacht wanneer je in het werkveld komt. Ook de onderwijs wereld ken ik goed. Met veel passie heb ik ruim 12 jaar jaar als leerkracht gewerkt. Mijn doel was om het zelfvertrouwen van de leerlingen te vergroten en hun talenten naar boven te krijgen. In mijn huidige functie als coach werk ik vooral oplossingsgericht en ga ik uit van mogelijkheden.

Bonaire Break

Ik ben vrolijk, energiek en zeer mensgericht. Wat je niet hebt vind ik niet interessant, maar wil graag samen ontdekken wie je al bent en wat je al kan. Een mens bestaat uit verschillende personen die allemaal op een andere manier naar de wereld kijken. Hoe jij kijkt, wat dat zegt over jou en welk talent daarbij om de hoek komt kijken, daar gaan we samen mee aan de slag. Uit je comfortzone stappen en even iets heel anders gaan doen is een enorme stap. Bij Bonaire Break snappen we dit en daarom hechten we ook veel waarde aan een veilige vertrouwde sfeer waarbinnen jij je talenten verder kan ontwikkelen. Ik werk o.a. met de methodiek van stichting Emergo, omdat hier uitgegaan wordt van jouw talenten en drijfveren. Je wordt als het ware iemand die je al bent! En dit helpt je bij jouw studiekeuze.

Marsha Doornheim-Sievers

Studiecoach

Ik ben Marsha en ik ben 32 jaar. Sinds begin 2017 woon ik op Bonaire. Ik wist op vrij jonge leeftijd dat ik of in de hulpverlening of in de muziekwereld wilde werken. Na een aantal open dagen/meeloopdagen kon ik de keuze maken.

Ik ben afgestuurd aan de Hogeschool Saxion te Enschede en heb hier de studie sociaalpedagogisch hulpverlening gevolgd. In Nederland ben ik vooral werkzaam geweest in de kinder-en jeugdhulpverlening. Voordat ik naar Bonaire kwam werkte ik als jeugdreclasseerder /gezinsvoogd binnen de jeugdbescherming.

In mijn vrije tijd zing en dans ik, maar vind het ook lekker om hier aan het strand te liggen en om met vrienden leuke dingen te doen!

Bonaire Break

Hoe gaaf is het dat jullie op het mooie Bonaire erachter kunnen komen wat je leuk vindt en waar je je werk van wilt maken. Ik vind het ontzettend leuk om samen met jullie dit avontuur aan te gaan en jullie hierbij te helpen.
Tot snel allemaal! We gaan er 6 onvergetelijke weken van maken!

Mijn motto is:

“Waar een wil is, is een weg…”

Gerjanne Marina Voorman

Studiecoach

Hoi! Ik ben Gerjanne. Ik vind het altijd lastig om keuzes te maken. Aan mijn studiekeuze heb ik echter nooit getwijfeld. Sinds het moment dat ik van Culturele Antropologie hoorde, wist ik dat dat mijn studie was. Alles leren over vreemde culturen en rituelen, maar ook over de eigenaardigheden van mijn eigen cultuur. Hier ging mijn hart sneller van kloppen.

Ik greep elke schoolvakantie aan om wat meer van de wereld te leren kennen. Maar liefst drie keer nam ik tijdens mij studieperiode een gap year. Elke keer kwam ik geïnspireerd terug én met zin om mijn studie weer op te pakken.

In mijn masteropleiding kreeg ik de kans om me te verdiepen in de impact van buitenlandervaring op jongeren. Want een tijdje ver van huis is natuurlijk leuk en leerzaam, maar wat leer je dan precies? Welke competenties doe je op? En welke invloed heeft het op de keuzes die je later in je leven maakt? Ik vertel je er graag meer over!

Wat mezelf betreft kan ik alvast zeggen dat ik door mijn buitenland ervaring een groter aanpassings- en inlevingsvermogen heb, beter kan relativeren, zelfstandiger ben geworden en meer zelfvertrouwen heb gekregen. Dingen waar ik elke dag profijt van heb.
Mijn studie koos ik niet omdat ik daarmee makkelijk een baan zou kunnen krijgen, toch heb ik geen dag zonder werk gezeten. Momenteel werk ik als communicatie adviseur bij de overheid op Bonaire. Ook geef ik yoga en pilates les en run ik een taalmaatjes project.

Ik geloof dat je pas echt goed kunt worden in je studie of in je werk als je doet wat je echt leuk vindt. Het motivatiecompas van Emergo spreekt me daarom ontzettend aan. Aan de hand van de dingen die jij leuk vindt, gaan we kijken welke studierichting bij jou past. Ik zie ernaar uit jou hier te ontmoeten en je te helpen bij zetten van je volgende stap!

Michiel en Esther van Bokhorst

Begeleiders van de Breakers

Wij zijn de begeleiders van de Breakers op Bonaire. We wonen al sinds 2005 op Bonaire en kennen het eiland dus goed.

Naast de Bonaire Break hebben we een televisiekanaal voor toeristen (Tourist TV Bonaire) waarvoor we documentaires maken over het eiland voor toeristen, zodat ze het eiland nog beter leren kennen. Verder maken we commercials voor radio, tv en social media.

Daarnaast is Michiel PADI duik instructeur. Hij heeft al aardig wat Breakers leren duiken!

Verder is hij de meest veelzijdige DJ van het eiland. Of het nu een Happy Hour is of een bruiloft, hij maakt er een feestje van.

Michiel heeft in Nederland een muziekstudio gerund, waar vooral televisietunes en commercials werden gemaakt (o.a. Ter Land, Ter Zee En In De Lucht, Get The Picture, That’s The Question).
Esther heeft de PABO gedaan en zowel in Nederland als op Bonaire voor de klas gestaan.

We zijn er niet alleen om de Breakers wegwijs te maken op het eiland. We gaan met ze op excursie, regelen workshops en begeleiden bij het vrijwilligerswerk.

We willen de Breakers het gevoel geven dat ze altijd bij ons terecht kunnen, met wat dan ook. We bieden natuurlijk een luisterend oor als er wat is en zijn 24/7 bereikbaar. Kortom, alles om te zorgen dat hun Bonaire Break een onvergetelijke tijd wordt!

Saskia Vermeer

Studiecoach

Mijn naam is Saskia en ik woon sinds 2008 op Bonaire, daarvoor op St. Maarten waar mijn werk-woon gebied op een zeilboot was. Samen met mijn gezin leven op een boot en daarbij een charter buisness runnen heeft mij veel levenslessen gegeven. Mooie momenten maar natuurlijk ook zware momenten. In die tijd verzamelde ik recepten en schreef verhalen, die ik gebundeld heb in een (onder eigen beheer) uitgegeven kookboek. 

Wij wonen sinds 10 jaar op Bonaire. Die keuze hebben wij toen vooral voor onze kinderen (een zoon en een dochter, inmiddels 20 jaar en 23 jaar) gemaakt, zodat zij naar een middelbare school op een Nederlands Caribisch eiland konden gaan.

De kinderen studeren inmiddels in Nederland. Een keuze maken voor een studie in Nederland maakt het door de afstand moeilijk, even naar een open dag van een school gaan is niet mogelijk.

Al sinds de kinderen jong waren, was ik al gericht bezig te ontdekken wat hen aantrok in hun studie, de keuze voor hun studierichting en vooral wat maakt dat zij zich er goed bij voelden. 

Vijf jaar geleden leerde ik Harm-Jan kennen. Hij vroeg hoe ik het voor elkaar gekregen had, dat beide kids weten wat ze willen. Ja, door te luisteren, mee te denken en je te verplaatsen in een ander, dat lukt mij wel aardig! 

Vanaf dat moment heb ik extra trainingen gedaan met het Emergo “Motivatie Compas” en vind ik het iedere keer een uitdaging om aan de gang te gaan met een van de Bonaire Breakers.

Fleurtje Veldkamp

Studiecoach

Hi, mijn naam is Fleurtje Veldkamp en ik woon sinds mijn 11e op Bonaire. Ik heb hier mijn basisschool en middelbare school afgemaakt en woon hier nog steeds met veel plezier en liefde voor het eiland.

Na de middelbare school was ik wat zoekende in wat ik nu precies wilde doen, maar gezien ik vrij jong moeder werd ben ik eigenlijk meteen aan het werk gegaan. Ik ben eerst aan de slag gegaan in de administratie bij een organisatie die zich inzetten voor mensen met een beperking, maar kwam er al snel achter dat de zorg mij meer trok dan het papierwerk! Daarom ben ik daarna begonnen als groepsleidster voor jongeren met gedragsproblemen. Ik zag na twee jaar wel in dat ik kennis en vaardigheden miste en heb besloten om het eiland te verlaten voor mijn studie.

In 2010 ben ik samen met mijn dochter vertrokken naar Nederland en heb daar mijn deeltijd studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening gedaan. Dit in combinatie met het werk in een residentie voor mensen met een verstandelijke beperking.

In 2014 ben ik afgestudeerd en zijn we weer teruggekeerd naar Bonaire. Hier heb ik drie jaar bij jeugdzorg gewerkt en ondertussen heb ik een post HBO opleiding gedaan op Curaçao tot kindercoach. Ik ben zo geïnspireerd geraakt door deze opleiding, voornamelijk hoe belangrijk het is om kinderen/ mensen in hun kracht te zetten door hen te laten doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn!

Dit is een van de redenen dat ik mijn eigen bedrijf ben begonnen als kindercoach, waarbinnen ik onder andere kookles geef aan kinderen. Daarnaast ben ik werkzaam als maatschappelijk werker binnen het volwassen onderwijs en ben ik inmiddels moeder van twee kids.

Ik ben ervan overtuigd dat een sprong in het diepe soms de beste leerschool is en denk dat Bonaire Break dit kan bieden! Ik zie ernaar uit om jullie coachen terwijl jullie deze sprong maken! Nos ta topa! (We zullen elkaar zien!)

Mirjam de Reus

Studiecoach

Hoi! Ik ben Mirjam. Ik woon al bijna 12 jaar op Bonaire. Het volgen van studies en cursussen lijkt mijn hobby geworden te zijn: ik heb 2 hbo opleidingen (SPH en PABO) en een post hbo opleiding afgerond. Daarnaast heb ik (heel) veel cursussen, webinars en kortdurende opleidingen gevolgd.

Gemiddeld na iedere vijf jaar aanvaard ik een andere baan die ik, soms per toeval en soms door gericht zoeken en solliciteren, aangeboden krijg. Ik houd van afwisseling en uitdagingen! Met behulp van de opleidingen en mijn werkervaring ben ik breed inzetbaar.

Op Bonaire heb ik o.a. gewerkt bij een centrum voor kinderopvang, in het onderwijs en bij een expertise centrum voor onderwijs en zorg.

Intussen heb ik al 8 jaar een praktijk voor remedial teaching. Ik geef bijles aan kinderen uit het basisonderwijs en help leerlingen uit het voortgezet onderwijs met studeren. Dit vind ik zó leuk dat ik nu weinig behoefte meer voel om van baan te veranderen 😉

Omdat ik alleen de middagen van 1 tot 7 uur werk, heb ik in de ochtenduren gelukkig nog wel tijd voor andere bezigheden. Zo schrijf ik regelmatig voor een (onderwijs)website, werk ik voor Bonaire Break en word ik af en toe gevraagd mee te helpen aan een project op Bonaire.

Bonaire Break

De methodiek die Bonaire Break gebruikt, spreekt mij enorm aan. Het ‘Motivatie kompas’ gaat namelijk uit van wat je leuk vindt en waar je (blijkbaar) goed in bent. Als je dit weet te vertalen naar een studie en een toekomstig beroep, mag je er vanuit gaan dat het voelt als een goede studiekeuze. Vervolgens is het dan niet lastig meer om gemotiveerd te blijven om de studie positief af te ronden.

Ik vind het erg leuk om samen met jou op zoek te gaan naar jouw vaardigheden en drijfveren!

Wil je meer weten? Bel ons gerust: 024 - 206 40 99